Friday, May 27, 2016

Кремена Димитрова: 5 важни неща, от които се ражда легендата Коко Шанел


Кремена Димитрова е ПР и маркетинг мениджър в издателство "Колибри". В това интервю я разпитвам за "Chanel & CO" - книгата, която разказва живота на легендата Коко Шанел и нейните стъпки към върха в голямата модна индустрия. Вероятно мнозина са си мечтали да притежават поне частичка от нейното визионерство, смелост и отдаденост на работата, мечтата и модата. Тази книга е точно за това.

Коко Шанел вълнува много автори, които през годините са писали за нея. С какво е особена "Chanel & CO" от Мари-Доминик Льолиевр?

Когато авторът е отдаден на темата, за която пише, когато познава и в най-миниатюрните детайли личността, която представя, човек не може да не бъде респектиран. С всяка страница от тази книга ние все повече и повече потъваме в една отдавна отминала епоха, която е родила велики произведения на културата, дизайна, модата, архитектурата, мисълта. Тук не само мирише на Шанел, но се чуват и конски копита, музиката на Стравински, пукота на войната, звън на шампанско и много, много стил. Във всичко - от мислите до десерта в чинията.

Как си обясняваш магичния ореол, който витае около Коко още докато е жива?

Нямам обяснение. Гениите се раждат такива. Не ги създава някой или нещо. Габриел е имала изключителната привилегия да осъзнае таланта си и да му се отдаде. Затова не е създала семейство, не е била щастлива в личния си живот, но пък е имала и все още а визия ивладее империя. Световна при това - империята Шанел.

Може ли да изведеш 5-те най-важни неща, според теб, които създават личността и легендата Коко Шанел?

- смромният й произход, желанието да навакса липсите в семейството, самотата и бедността
- влиянието на архитектурата, музиката, театъра, изобразителното изкуство
- изпепеляващите й любови
- иновативността в мисленето
- практичността на дрехите й.

Как да четем биографичните книги, романизираните биографии - като документалистика, история на съответната сфера от живота или учебник за успеха и силата на характера?

Когато човек е любопитен, няма значение жанра на четивото, аз мога да се вдъхновя и от телефонния указател, мога да повярвам и в най-нелепата приказка.
Истината е винаги относителна. Важното е какво остава в сърцето.

Какво теб лично те впечтлява в стила "Шанел"? Имаш ли любима фраза от Коко Шанел?


Искам да имам силата на характера на тази жена и елегантността на всяко едно ниво и във всеки един детайл.
Това включва не само облеклото - аксесоарите, парфюма, но и походката, усмивката, жеста.
Обожавам черно-бялата графика на нейната категоричност с малките акценти от червени устни или жълти копчета.

Ето някои любими фрази:
„За да бъде красив един тоалет, трябва жената, която го носи, да изглежда гола под него"
„По-добре мъртва, отколкото демоде"
„На двайсет години лицето ви е дадено от природата, на трийсет години го вае животът, но на петдесет трябва сами да си го заслужите.“

www.kafene.bg

No comments:

Post a Comment