Thursday, June 16, 2016

Golden fashion party събра модния елит в България


Академията за мода организира Golden fashion party (Златно модно парти) с идеята да обедини най-важните, по наше мнение, творци в сферата на българския моден дизайн. Това заяви проф. Любомир Стойков преди модното дефиле тази вечер в столицата.

На ревюто могат да бъдат видени произведения на легендарни имена в българската мода като носителите на “Златна игла” Мария Недкова, Йорданка Чернаева, Жана Жекова, Албена Александрова, Жени Живкова, Светла Димитрова - списъкът е много голям. Свои произведения показват и Светослав Колчаков, който работи в Лондон, но през тази година той е спечелил наградата “Златна игла” за дизайнер на годината. Тук ще покажат свои произведения и носители на “Златна игла” и от по-новите генерации като Антония Йорданова, Николай Божилов, Теодора Спасова и други дизайнери, както и Вяра Георгиева. Заедно с тях свои най-нови тоалети ще покажат и студенти по мода от Националната художествена академия, както и дизайнери от утвърдени модни къщи. Така ще бъде закрит и модният сезон за тази година и ще се премине към лятна и ваканционна вълна. В същото време обаче се показва и, че “в България има модно, естетическо общество, което цени елегантността и помага да има една градивна атмосфера за развитието на модните таланти”, обясни проф. Стойков.

Една от изненадите на вечерта е скулпторът Ставри Калинов, който заедно с дъщеря си Реджина се превъплъщава в ролята на дизайнер и сам показва дреха, създадена по негов дизайн. Дреха - картина. „Това, което е най-важно е, че модата и модният дизайн е кауза за мнозина българи и че в България има създадена мода и създадена традиция, но и растат нови, страхотни поколения талантливи модни творци”, каза още проф. Стойков. Според него в страната ни остават една голяма част от завършващите „Мода” като се реализират в модните и участват в престижни международни проекти. Една част от завършилите участват като стилисти в телевизионни предавания или в български модни и лайфстайл медии. Разбира се, една част от тях избират да продължат кариерата си и в чужбина.

Две от студентките, специалност “Мода” от Националната художествена академия Велияна Логошка - студентка трети курс и Стефани Тодорова, разказаха какви са моделите им. Велияна и Стефани са мечтали от деца да станат модни дизайнери и сега вече могат да се радват на реализацията на творческия си потенциал. Велияна разказа, че роклята, която е подготвила за вечерта е права рокля с връхна дреха. Цветовете са предимно в розово, като се подчертава изцяло женският силует, а самият цвят символизира невинното и детското във всяка жена. Стефани разказа, че тоалетът, който е подготвила носи името “Събуждане, отношение, безграничност” и изразява магнитно привличане с акцент в предната част и в гърба.

pik.bg

No comments:

Post a Comment